Javni poziv privatnim partnerima za deponiju u Vinči

avni poziv za potencijalne privatne partnere u projektu javno-privatnog partnerstva u izgradnji deponije u Vinči je objavljen i trajaće do oktobra 2105, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 Kako prenosi gradski servis Beoinfo, u drugoj fazi biće izabrana najpovoljnija ponuda i najpovoljnije tehničko rešenje za trenutno najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji i Evropi, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima poziv je otvoren za sve kvalifikvane investitore, a uslovi su postavljeni tako da u sledeću fazu mogu da se kvalifikuju samo oni koji zaista imaju iskustva u tom sektoru.

"Projekat je urađen u saradnji sa Svetskom bankom, sve je potpuno transparentno, i u skladu sa svim međunarodnim standardima. Imamo građanskog nadzornika koji će omogućiti da javni interes bude zaštićen u najvećoj mogućoj meri", rekao je Mali.

Nakon izbora partnera za izgradnju deponije u Vinči, sledi priprema lokacije na Ceraku koja je jedna od potencijalnih lokacija za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne energije iz otpada.

Gradonačelnik ističe da će u narednom periodu gradska uprava konsultovati građane Ceraka i obaviti procene uticaja na živonu sredinu.

Postrojenje za tretman i odlaganje otpada u Vinči trebalo bi, prema ranijim najavama, da počne da se gradi 2017. godine, a završetak radova planiran je za 2020. godinu.

To postrojenje treba da svede na minimum uticaj otpada na životnu sredinu i da poveća efikasno korišćenje otpada kao resursa za proizvodnju energije.
Prema najavi gradskih vlasti, postrojenje u Vinči doprineće ispunjenju nacionalnih ciljeva iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Projekat će u potpunosti finansirati privatni partner, koji će tretirati 100 odsto otpada koji mu dostave gradske komunalne službe, a njegovom preradom dobiće električnu ili toplotnu energiju.

Gradonačelnik Siniša Mali ranije je rekao da je interesovanje za projekat javno-privatnog partnerstva u izgradnji postrojenja za preradu i tretman otpada u Vinči iskazalo oko 50 kompanija.

On je najavio da će naredne nedelje biti raspisan i javni poziv za privatne prevoznike u gradskom prevozu.
 • Konsultanske usluge

  Konsultanske usluge

  WBCG Konsalting nudi prilagođena konsalting rešenja Vašoj kompaniji za kompleksne izazove sa kojima se susrećete iz oblasti zastite zivotn...

 • Lobiranje

  Lobiranje

  Lobiranje predstavlja veoma važan činilac efikasnog funkcionisanja celokupnog društveno političkog sistema jedne demokratske države.

 • Upravljanje projektima

  Upravljanje projektima

  Mislite da Vam treba pomoć pri upravljanju projektima u oblasti zastite životne sredine, infrastrukturne izgradnje ili obnovljivih izvora en...

Novosti

 • Priroda na vrhu grada

  Priroda na vrhu grada

  Sekretarijat za zaštitu životne sredine odlučio je da do kraja godine neku od betonskih ploča na vrhu višespratn...

 • Naučnici napravili list koji stvara struju na solarni "pogon"

  Naučnici napravili list koji stvara struju na solarni

  Grupa američkih naučnika napravila je veštački list sa svojstvom da direktno transformiše sunčevu svetlost u en...

 • Kina odvojila 1,6 milijardi dolara za kontrolu zagadjenja

  Kina odvojila 1,6 milijardi dolara za kontrolu zagadjenja

  Kineska vlada saopštila je da je izdvojila 10 milijardi juana (1,6 milijadi dolara) za gradove i regione koji ove go...

 • Užičani bacaju smeće kroz prozor

  Užičani bacaju smeće kroz prozor

  Užičani se komunalnoj policiji najviše žale na pse lutalice, divlje deponije i zapaljenje kontejnere, pokazala je...

 • Holandija gradi energetski čvor u Severnom moru

  Holandija gradi energetski čvor u Severnom moru

  Položaj ostrva omogućiće da se energija šalje u Holandiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Nemačku i Dansku.

 • Kinezi će udisati vazduh punim plućima

  Kinezi će udisati vazduh punim plućima

  Šumski gradovi i najveći prečišćivač vazduha