Javni poziv privatnim partnerima za deponiju u Vinči

avni poziv za potencijalne privatne partnere u projektu javno-privatnog partnerstva u izgradnji deponije u Vinči je objavljen i trajaće do oktobra 2105, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 Kako prenosi gradski servis Beoinfo, u drugoj fazi biće izabrana najpovoljnija ponuda i najpovoljnije tehničko rešenje za trenutno najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji i Evropi, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima poziv je otvoren za sve kvalifikvane investitore, a uslovi su postavljeni tako da u sledeću fazu mogu da se kvalifikuju samo oni koji zaista imaju iskustva u tom sektoru.

"Projekat je urađen u saradnji sa Svetskom bankom, sve je potpuno transparentno, i u skladu sa svim međunarodnim standardima. Imamo građanskog nadzornika koji će omogućiti da javni interes bude zaštićen u najvećoj mogućoj meri", rekao je Mali.

Nakon izbora partnera za izgradnju deponije u Vinči, sledi priprema lokacije na Ceraku koja je jedna od potencijalnih lokacija za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne energije iz otpada.

Gradonačelnik ističe da će u narednom periodu gradska uprava konsultovati građane Ceraka i obaviti procene uticaja na živonu sredinu.

Postrojenje za tretman i odlaganje otpada u Vinči trebalo bi, prema ranijim najavama, da počne da se gradi 2017. godine, a završetak radova planiran je za 2020. godinu.

To postrojenje treba da svede na minimum uticaj otpada na životnu sredinu i da poveća efikasno korišćenje otpada kao resursa za proizvodnju energije.
Prema najavi gradskih vlasti, postrojenje u Vinči doprineće ispunjenju nacionalnih ciljeva iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Projekat će u potpunosti finansirati privatni partner, koji će tretirati 100 odsto otpada koji mu dostave gradske komunalne službe, a njegovom preradom dobiće električnu ili toplotnu energiju.

Gradonačelnik Siniša Mali ranije je rekao da je interesovanje za projekat javno-privatnog partnerstva u izgradnji postrojenja za preradu i tretman otpada u Vinči iskazalo oko 50 kompanija.

On je najavio da će naredne nedelje biti raspisan i javni poziv za privatne prevoznike u gradskom prevozu.
 • Konsultanske usluge

  Konsultanske usluge

  WBCG Konsalting nudi prilagođena konsalting rešenja Vašoj kompaniji za kompleksne izazove sa kojima se susrećete iz oblasti zastite zivotn...

 • Lobiranje

  Lobiranje

  Lobiranje predstavlja veoma važan činilac efikasnog funkcionisanja celokupnog društveno političkog sistema jedne demokratske države.

 • Upravljanje projektima

  Upravljanje projektima

  Mislite da Vam treba pomoć pri upravljanju projektima u oblasti zastite životne sredine, infrastrukturne izgradnje ili obnovljivih izvora en...

Novosti

 • Merkel: EU standardi ugrožavaju privredni rast

  Merkel: EU standardi ugrožavaju privredni rast

  Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorava Evropsku uniju da proizvođačima automobila ne postavlja preteške cilje...

 • Uložena sredstva u obnovljive izvore energije višestruko se vraćaju

  Uložena sredstva u obnovljive izvore energije višestruko se vraćaju

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da se svaki dinar uložen u obnovljive izvore ene...

 • Pet ostrva nestalo zbog porasta nivoa vode

  Pet ostrva nestalo zbog porasta nivoa vode

  Pet Solomonskih ostrva u Pacifiku nestalo je zbog porasta nivoa vode u Tihom okeanu i priobalne erozije, saopštili s...

 • Kinezi će udisati vazduh punim plućima

  Kinezi će udisati vazduh punim plućima

  Šumski gradovi i najveći prečišćivač vazduha

 • Vetroelektrana Fužine ekološki neprihatljiva

  Vetroelektrana Fužine ekološki neprihatljiva

  Vetroelektrana Fužine neprihatljiva je za okolinu i ekološku mrežu jer uzrokuje značajnu degradacija krajolika, o...

 • Priroda na vrhu grada

  Priroda na vrhu grada

  Sekretarijat za zaštitu životne sredine odlučio je da do kraja godine neku od betonskih ploča na vrhu višespratn...